Select Page

Pünkösdi gondolatok Fodor István református lelkésztől

Pünkösdi gondolatok Fodor István református lelkésztől

Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.

Első korinthusi levél 6. fejezet 19-20.vers

Milyen egy templom? Lehet egy templom ódon vagy új, salétromos, dohos, vagy épp jó állapotú, tiszta, lehet visszhangos, de lehet élettel teli, gyerekzsivajtól hangos is. A Jeruzsálemi templom díszes, tiszta, és gondozott volt, istendícsérettől hangos, áldozatbemutatásoktól nyüzsgő. Végül mégis leromboltatott, és a zsidóság ma is siratja az Úr lerombolt lakhelyét a Siratófalnál, ami a templom köveiből épült. De Istent nem kell félteni, vagy siratni… hisz Isten Lelke már ez események előtt eltávozott a templomból… Talán meg kéne értenünk, hogy milyen nagyobb tervnek része a történelem? Most, hogy nincs az ő szent jelenlétének (sákíná) lakhelye, akkor fel kéne építeni újból? Talán visszatér? [Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az angol nyelv a temple szót a jeruzsálemi templomra vagy az ember halántékára érti, de a mai templomépületeket church/-building-nek nevezi.] A mi templomaink annak a lakhelynek fényében csak idézőjeles templomok csupán. Pünkösdkor a szentlélek nem egy épületbe, hanem az addig félénk tanítványokhoz érkezett el, és erővel és bátorsággal töltötte el őket.

Ha komolyan elolvassuk a fenti igeszakaszt, akkor megérthetjük, hogy a templom szó nem egy épület, hanem a hívő ember teste (azaz élete). A fenti ige úgy beszél a testünkről, mint ennek a Szentléleknek a templomáról. Talán a mai templomba járók számáról beszélhetünk, de arról fontosabb beszélni, hogy kiben lakik Krisztus Szentlelke? Ki él vele együtt nap, mint nap? Ki beszél vele? Ki olvassa az ő üzenetét… ezek már komolyabb kérdések. Ezt az egységet nem lehet hetente egyszer „teljesíteni”. Pont azért, mert már hiszem, hogy mindig velem van. Pont azért, mert a Szentlélek temploma lett az életem egyszer.

És most gondoljuk át személyesen: És ez a „templom” ami vagyok, vajon milyen? Lehet hogy régi már. Lehet, hogy magtárat csináltak belőle, ahol a munka mindent betölt. Lehet, hogy nem figyelek rá oda, mert bírni kell, melózni kell. Lehet, hogy pont ezért gondatlanul kezeltem. Lehet, hogy night-klubbá alakították, mint nyugaton, és lelki értelemben elárasztja a mocsok? Lehet, hogy az orgona sípjai elromlottak nem hangzik már benne hálaadás? Lehet, hogy üres, és mindig zárva van bárkit is befogadni képtelen és ezért dohos? Vajon egyetlen célját betölti-e? Vajon Ő lakik-e ott?

Mert ahol a Szentlélek lakozást vesz, ott Isten jelenlétének megtapasztalása nap, mint nap történik, ott átalakul a belsőm, ott szent talaj lesz, ott megszólal a Biblia holt betűje. Ahogy a tanítványok is erőt és bátorságot és vigasztalást nyertek, úgy számunkra is lehetőség mindez, ha a Vigasztaló, Égi Erő, azaz a Szentlélek betölti templomunk.

A szerzőről

Írja meg véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Állandó programok a faluházban

dec
15
pén
4:30 DU. Festők Iskolája @ Faluház
Festők Iskolája @ Faluház
dec 15 @ 4:30 DU. – 7:00 DU.
 
dec
17
vas
5:00 DU. Kick-boksz aerobik @ Faluház
Kick-boksz aerobik @ Faluház
dec 17 @ 5:00 DU. – 6:30 DU.
 
6:30 DU. Formatorna @ Faluház
Formatorna @ Faluház
dec 17 @ 6:30 DU. – 8:00 DU.
 
dec
19
ked
6:30 DE. Testébresztő jóga @ Faluház
Testébresztő jóga @ Faluház
dec 19 @ 6:30 DE. – 8:00 DE.
 
6:00 DU. Kick-boksz aerobik @ Faluház
Kick-boksz aerobik @ Faluház
dec 19 @ 6:00 DU. – 8:00 DU.
 
dec
20
sze
5:00 DU. Kezdő jóga @ Faluház
Kezdő jóga @ Faluház
dec 20 @ 5:00 DU. – 6:30 DU.
 
6:30 DU. Dinamikus jóga @ Faluház
Dinamikus jóga @ Faluház
dec 20 @ 6:30 DU. – 8:00 DU.
 
Free WordPress Themes, Free Android Games