Select Page

A kreatív gének utat törnek

Vinczepálné Török Katalin festményei az MMK-ban

Augusztus másodikáig látogatható Vinczepálné Török Katalin festményeit bemutató kiállítás a Munkásművelődési Központ földszinti folyosógalériáján. Csak szólnánk, a kiállított kéttucatnyi, egyáltalán nem tucatkép, alig másfél év termése.

 Ritkán jön össze annyi érdeklődő tárlatmegnyitóra, amennyien június 8-án, az MMK földszinti színháztermében összezsúfolódtunk. Volt kollégák, pályatársak, barátok, rokonok töltötték meg zsúfolásig a termet, akik között egykori óvodásai is előfordultak. Vinczepálné Török Katalin ugyanis  negyven éven át óvónőként gardírozta a felnövekvő nemzedékeket, frissdiplomáskéntb előbb Kecskeméten, majd Dunaújváros intézményeiben, többek között egy évtizeden át a Római városrészi (egykori 17-es számú) óvodában. Két évvel ezelőtt onnan is ment nyugdíjba, vezetőként.

Akkor határozta el, hogy megvalósítja régi álmát: festő (is) lesz. Óvónőként persze a kreativitással, ceruza- és ecsetkezeléssel nem volt gond, de az olaj és a vászon egészen más. Erőt vett hát magán, és bekéredzkedett a Dáma Nógrádi Katalin vezette, kulcsi festőszakkörbe. Mint a festőművész-szakkörvezetőtől, aki a kiállítást a megnyitóra összesereglett közönségnek ajánlotta, megtudtuk, Török Katalain csatlakozásával új színt is vitt a társaság életébe. A szakkörökben – a kulcsin kívül egy-egy működik Pusztaszabolcson és Rácalmáson, továbbá kettő Adonyban – alapvetően tájkép- és csendélet festés a fő profil. Nem csak azért, mert a műhelyeket életre hívó festőművész ebben a műfajban alkot, hanem mert a legkülönbözőbb korosztályú, előképzettségű és képességű, mentalitású és habitusú alkotóknál ezek a műfajok közös alkotói nyelvet is jelentenek. Nógrádi Katalin fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a festőszakköri elfoglaltság, amellett, hogy kortalan, kreatív időtöltés, egyfajta mentális-pszichés terápia is, számos alkotótársuk ebben talált gyógyírt lelki sebeire.

Török Katalint azonban egész más vitte a festők közé, mint már utaltunk rá, régi vágya volt, hogy olajfestékkel, vásznon, vagy éppen farost lemezen, ecsettel, vagy festőkéssel alkothasson, hiszen keresve is nehéz lenne találni olyan képzőművészeti, népművészeti ágat, kézműves mesterséget, amit ne próbált volna ki. A kreatív gének pedig a szakkörben is felszínre törtek, hamar tovább akart lépni a számára statikusnak tűnő tájképek, csendéletek világából, az emberábrázolás, a drámai festészet felé. Régi újságokat lapozva talált egy primadonnát, bevitte a szakkörbe és azt mondta, hogy ezt akarja festeni. Megfestette. Aztán újabb arcok, alakok jöttek, mind mond valamit a nézelődőnek, s ami a legszebb, hogy szinte mindenkinek mást, attól függően, hogy milyen habitusú,  hangulatú, fizikai vagy éppen mentális állapotú szemlélődőről van szó…

Ha a nyári szünetben Dunaújvárosban járnak, és akadna fél óra szabad idejük, feltétlenül nézzék meg Török Katalin kiállítását az MMK nyitva tartási idejében (7-től 21 óráig), a földszinten balra. Garantáltan kizökkennek a kívül gyorsan múló időből! (Az elsőkiállításos kulcsi életpályájáról, kötődéseiről a júniusi Kulcsi Krónikában olvashatnak.)

Kép és szöveg: Munkácsi Imre

A szerzőről

Írja meg véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Állandó programok a faluházban

feb
20
ked
6:30 DE. Testébresztő jóga @ Faluház
Testébresztő jóga @ Faluház
feb 20 @ 6:30 DE. – 8:00 DE.
 
6:00 DU. Kick-boksz aerobik @ Faluház
Kick-boksz aerobik @ Faluház
feb 20 @ 6:00 DU. – 8:00 DU.
 
feb
21
sze
5:00 DU. Kezdő jóga @ Faluház
Kezdő jóga @ Faluház
feb 21 @ 5:00 DU. – 6:30 DU.
 
6:30 DU. Dinamikus jóga @ Faluház
Dinamikus jóga @ Faluház
feb 21 @ 6:30 DU. – 8:00 DU.
 
feb
23
pén
4:30 DU. Festők Iskolája @ Faluház
Festők Iskolája @ Faluház
feb 23 @ 4:30 DU. – 7:00 DU.
 
feb
25
vas
5:00 DU. Kick-boksz aerobik @ Faluház
Kick-boksz aerobik @ Faluház
feb 25 @ 5:00 DU. – 6:30 DU.
 
6:30 DU. Formatorna @ Faluház
Formatorna @ Faluház
feb 25 @ 6:30 DU. – 8:00 DU.
 
Free WordPress Themes, Free Android Games