Select Page

Pandúrok, csendőrök, rendőrök, polgárőrök

Rendvédelmi kiállítás a faluházban

Csirkefogók voltak, vannak, és lesznek is. Tisztelet illeti, és köszönet jár mindazoknak, akik a polgárok biztonságát, a rendet védelmezik – mondta Farkas Lajos, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója a Rendvédelmi kiállítás faluházi megnyitóján.

A dr. Gulyás István magángyűjteményét, pontosabban annak egy töredékét felvonultató tárlat június 7-étől látható a faluház nagytermében és emeleti rendezvénytermében, előreláthatólag augusztus közepéig. Érdemes a kiállításra néhány órát szentelni, hiszen a történelmi Magyarország rendvédelmi szerveit 1624-től napjainkig bemutató, rendkívül gazdag, ám még így sem mindent felvonultató tárlat kordokumentumok, használati tárgyak, kényszerítő eszközök, fegyverek, képek, korabeli újságcikkek, térképek és szabályzatok segítségével mutatja be a pandúrok, csendőrök, rendőrök és polgárőrök bűnüldözési, rendvédelmi tevékenységét.

– Ne keressenek itt politikát, ez történelem! – mondta a kiállítás tulajdonosa, a 85. életévét július 8-án betöltő dr. Gulyás István, akinek Fejér megyei kötődése is elég erős. A Heves megyei Erken született, nyugalmazott állatorvos és agrármérnök ugyanis pályája elején számos településen megfordult és nyomot hagyott maga után, egyebek mellett pályáját az Agárdi Állami Gazdaság állatorvosaként kezdte, s mint ilyen, a környék szinte összes településén megfordult. Ezen kívül fő állattenyésztő volt az egykori Pusztaszabolcsi Állami Gazdaság cikolai sertéstelepén, számos találmánya is ehhez az ágazathoz kapcsolódik, lévén az ötvenes-hatvanas években még kevés, állatok számára alkalmazható gyógyszer volt, ezért azokat az embergyógyászatból emelte át.

Bevallása szerint nyolcéves kora óta gyűjt, bélyegen és papírszalvétán kívül szinte mindent, ami a történelemmel, Magyarországgal kapcsolatban a kezébe kerül. Példaképe gróf Széchenyi István, s ha nem is méri magát a legnagyobb magyarhoz, de vallja: az a nemzet, amely hagyja elveszni kultúráját, maga is eltűnik a történelem süllyesztőjében. Éppen ezért bankbetét és kötvények helyett minden pénzét a nemzeti emlékezetet őrző gyűjteményére költötte. Egyebek mellett hétezer kötetes könyvtára van, övé az ország legnagyobb magánkézben lévő iskolatörténeti gyűjteménye, az ő anyagából állítottak össze a II. világháborúban megsemmisült Rendőrmúzeum pótlására Tarnamérán egy állandó kiállítást, de van katasztrófavédelmi, vadász- és állat-egészségügyi, honvédelmi, vártörténeti, lámpamúzeumi gyűjteménye is. Ezek mellett a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre címszó alatt négy vándorkiállítása járja az országot, az I. illetve II. világháborúkat bemutató, és két, a rendvédelemnek és polgárőrségnek szentelt anyag, amelynek egyik része a dunaújvárosi Intercisa Múzeumból vándorolt most Kulcsra, a Faluházba.

A gyűjtemény nagysága polgármesterünket, Jobb Gyulát is meglepte, aki a megnyitón mindenek előtt megköszönte a teljesen ingyen, pusztán a szállítási és a tulajdonos berendezés alatti itt-tartózkodásának költségéért megkapott lehetőséget, s ajánlotta a kulcsiaknak és minden erre járónak a kiállítást.

Mi is ezt tesszük, leginkább Gulyás doktor fent már idézett, kiállítási ars poétikának is beillő mondatával: Ne keressenek itt politikát. Ez valóban történelem, még akkor is, ha olykor szembeötlő a gyűjtemény tulajdonosának életszemlélete, élet- és hazaszeretete.

A szerzőről

Írja meg véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Állandó programok a faluházban

feb
21
sze
5:00 DU. Kezdő jóga @ Faluház
Kezdő jóga @ Faluház
feb 21 @ 5:00 DU. – 6:30 DU.
 
6:30 DU. Dinamikus jóga @ Faluház
Dinamikus jóga @ Faluház
feb 21 @ 6:30 DU. – 8:00 DU.
 
feb
23
pén
4:30 DU. Festők Iskolája @ Faluház
Festők Iskolája @ Faluház
feb 23 @ 4:30 DU. – 7:00 DU.
 
feb
25
vas
5:00 DU. Kick-boksz aerobik @ Faluház
Kick-boksz aerobik @ Faluház
feb 25 @ 5:00 DU. – 6:30 DU.
 
6:30 DU. Formatorna @ Faluház
Formatorna @ Faluház
feb 25 @ 6:30 DU. – 8:00 DU.
 
feb
27
ked
6:30 DE. Testébresztő jóga @ Faluház
Testébresztő jóga @ Faluház
feb 27 @ 6:30 DE. – 8:00 DE.
 
6:00 DU. Kick-boksz aerobik @ Faluház
Kick-boksz aerobik @ Faluház
feb 27 @ 6:00 DU. – 8:00 DU.
 
Free WordPress Themes, Free Android Games