Vakbarát verzió

Fejlesztéssel életünk végéig folyamatosan foglalkozni kell. Mert mindenki felelősséggel tartozik a jövőbeli énjéért.

  • Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesületet

Az egyesület a Mesterségek Bölcsője Alkotótáborban dolgozó népművészekkel, oktatókkal és lelkes érdeklődőkkel jött létre. A kemencés név szimbolikus értelmű: Jelenti a Császár tanyán épített falukemencét és jelképezi lángjával a közösség összetartó erejét. Az egyesület célja az értékteremtés és a hagyományőrzés. A tavalyi(2014) „újraringatott” bölcső után, a nagy sikerre tekintettel, az idén Bölcsőringató népművészeti foglalkozásokat szervezünk az egyesület tagjaival.

Idén is a kulcsi iskolából 13 diákot választott ki a tantestület, akik az iskolai művészetoktatásban kiválóan szerepeltek. Ők ingyen vehetnek részt júliusban az egy héten át folyó alkotásban, de természetesen várjuk az érdeklődő gyerekeket is! Minden nap más-más mesterséggel ismerkedhetnek majd meg: lesz fazekasság, vesszőfonás, fajáték készítés, nemezelés, bőrművesség, szalmafonás, gyékényezés, szövés, textilfestés. Nem maradhat el a kemencés pereckészítés, a szombati családi napot kísérő kiállítás és zenés interaktív foglalkozás mellett.Ha valaki pedig a paraszti kultúrával szeretne megismerkedni közelebbről, azt egy hétre várjuk a MEZÍTLÁBAS FOGLALKOZÁSAINKRA: határjárás, erdőkerülés, pusztai élmények, lekvárfőzés, gyógynövény és növénygyűjtés szerepel az INDUL A BAKTERHÁZ elnevezésű öt napos programban július 06 és 10. között.

A Kemencés Kézműves Egyesület nyári foglalkozásai közt szereplő fafaragó és bőrműves foglalkozásra mi várjuk Janóval az érdeklődőket. Janó ügyes keze munkáját dicséri a környéken több alkotás: az adonyi utcanév mutató faragott táblák, a rácalmási Kastélyparkban a Libapásztorlányka valamint az Összetartozás szobra, a szigeti bejárónál a Lélekharang. Kulcsot díszíti a faragott útmutató térképtábla, a fedeles padok, kopjafák és a saját tulipános kerítésünk.

(Forrás: Kulcsi Krónika- A tulipános kerítéses ház, Beszélgetés Molnárné Lukács Anitával és Molnár Jánossal)

IMG_4592  IMG_4590  IMG_4589