A kerti égetés és zöldhulladék elszállítás

Indul a kertszezon, de mi legyen a zöldhulladékkal?

Az avar és kerti égetés szabályai, zöldhulladék elszállítás és más legális lehetőségek

A zöldhulladék felszámolása sokaknak valós problémát jelent, főleg, hogy tavasszal indul a kertszezon. A napos órák számának növekedésével itt vidéken egyre többet töltünk a szabadban. Ezért igyekszünk tágabb értelemben vett otthonainkat is rendbe tenni, összetakarítani. Cikkünkben bemutatjuk a probléma legális megoldásait.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelemről és a köztisztaságról szóló 15/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete szabályozza az avar és kerti hulladék égetésének rendjét. Azonban ez a rendelet is hangsúlyozza, hogy a háztartási tevékenység során keletkezett avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történjen.

Komposztálás

A szakértők szerint a komposztálás során szerves, főképp növényi hulladékból egy tápanyaggazdag humuszos közeget képzünk. Illetve nem mi, hanem azok a mikroorganizmusok, amelyek a korhadásnak nevezett jelenség segítségével lebontják a komposztot. Profitálni viszont főleg mi fogunk a dologból. A növényeink meghálálják majd a tápanyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentésre is kiváló, hiszen a konyhai zöldhulladékunkat szinte teljes egészében elnyelni.

A komposztáló megépítéséhez számos leírást találunk az interneten. Nem kötelező elsőre egy iparművészeti csodának nekifutni, néhány karóból és egy darab kerítésből is készítettünk egy óra alatt egy használható próbadarabot. Aki pedig nem barkácsoló alkat, széles kínálatból válogathat is.

Van néhány alapszabály, melyet be kell tartanunk. Nem helyezhetünk például állati eredetű maradékokat (kivéve a tojáshéj), beteg növényi részeket, és semmilyen nem szerves hulladékot a halmunkba. Fontos továbbá, hogy komposztunkat nedvesen tartsuk, és bizonyos időközönként átkeverjük.

Égetés

A háztartási tevékenység során keletkezett avart és kerti hulladékot csak száraz állapotban szabad elégetni. Az égetést úgy kell végezni, hogy a személyi biztonságot ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. Az égetést pénteki napokon 8-10 óra és 16-20 óra között, szélcsendes időben lehet végezni Kulcson. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tűz helyszínén biztonsági felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és eloltható. Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.

Hulladékelszállítás

Kulcson a Vertikál Nonprofit Zrt. rendszeresen elszállítja a komposztálható zöldhulladékot és az újrahasznosítható csomagolási hulladékot. A részletekről a vállalat ügyfélszolgálatán és weboldalán tájékozódhatnak. Április hónapban újrahasznosítható hulladékot 26-án szállítanak. De áprilistól már zöldhulladékot is szállítanak 19-én.

Természetesen egyénileg is lehet gondoskodni a zöldhulladék elszállításáról más vállalkozók segítségével. Azonban illegális lerakóhelyekre kihelyezni még a zöldhulladékot sem lehet. Kulcson a környezetünk védelme érdekében- is- kamerarendszer, köztük több vadkamera is gondoskodik és a beazonosítható szemetelőket felelősségrevonását kezdeményezik hivatalosan.

error: Másolási jog letiltva!