Vendéglátó üzletek NTAK regisztrációjáról

Tájékoztatás vendéglátó üzletek NTAK regisztrációjáról

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól szóló 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet értelmében a 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára lesz kötelező az NTAK adatszolgáltatás 2023. július 1-től, a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő szolgáltatók pedig mentesülnek a kötelezettség alól.
A 12 millió forintot meghaladó, viszont a 100 millió forintot meg nem haladó 2022. évi nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői 2024. január 1-jétől lesznek kötelesek az NTAK adatszolgáltatásra.
2023. július 1-jétől már csak NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftverekkel értékesíthetik termékeiket az alábbi kategóriába tartozó szolgáltatók:
– Vendéglátóhelyek esetében: éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján továbbra is minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének – regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK rendszerben.

Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:
– először a központi regisztrációt kell elvégezni,
– ezt követi az ágazati regisztráció.
A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője a regisztrált vendéglátó üzlet nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi nyilvántartási számot kap. Ez az NTAK regisztrációs szám.

Az adatszolgáltatás 2022. évi nettó árbevételhez kötött szakaszos bevezetése miatt minden vendéglátó üzlet üzemeltetőjének meg kell adni az előző évre vonatkozó árbevételi adatát.
A jogszabályi változások miatt az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült, így azon szolgáltatóknak is újra be kell lépnie az NTAK regisztrációs felületére, akik korábban már elvégezték a regisztrációt, annak érdekében, hogy kiegészítsék a vendéglátásból származó bevételi adataikkal azt.

Az a szolgáltató, aki 12 és 50 millió forint közötti nettó árbevételt ért el és már regisztrált az NTAK-ban, illetve az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert választotta a jogszabály értelmében továbbra is használhatja az ingyenes szoftvert egy szolgáltatási helyen.
Számukra az adatszolgáltatás 2024. január 1-től kötelező.

További információk:
Magyar Turisztikai Ügynökség
telefonszám: 06-1-550-1855, e-mail: turisztika@1818.hu

error: Másolási jog letiltva!