Tájékoztató a Kossuth Lajos utcai felfestésről

Tájékoztató a Kulcs, Kossuth Lajos utcában (51122 j. úton) bal oldalon felfestett „záróvonal”-ról

Az elmúlt napokban több kulcsi lakó is megkereste Önkormányzatunkat, hogy a Kossuth Lajos utcában miért került záróvonal az úttest bal oldalára.

A kérdést mi is feltettük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóság Forgalomtechnikai és kezelői osztály forgalomtechnikai vezető mérnökének, Kalmár-R Tamásnak, aki az az alábbi választ adta.

„Jelen esetben a fehér folytonos vonal az úttesten az úttest szélét jelző vonal. A közúti közlekedés szabályairól szóló (KRESZ) 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szabályozza az útburkolati jelek értelmezését. A rendelet 18. § (1) a) pontja szerint az úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos – az útkereszteződésnél szaggatott – vonal, amelynek átlépését (így az érintett ingatlanok, illetve buszmegállók megközelítését) semmiféle jogszabály nem korlátozza, így szabadon átléphető.

Az útburkolati jel létesítésének fő célja: a forgalmi sáv (mint kijelölt közlekedési pálya) egyértelmű elválasztása, elhatárolása az egyéb (pl. üzemeltetési) szempontok alapján létesített burkolt útpadkától, ezáltal a biztonságos közlekedés segítése. A felfestett jel nélkül ugyanis a két eltérő funkciójú aszfaltfelület teljesen „egybeolvadna”, ami jelen kialakítást tekintve megtéveszthetné a közlekedőket.

 Szintén a közlekedési pályák (keresztező-csatlakozó utak) elsőbbségi viszonyainak egyértelműsítése érdekében festettük fel az Óvoda utca – Rákóczi utca és a Kossuth – Rákóczi utcák kereszteződéseiben az „úttest széle” burkolati jeleket (vastag szaggatott vonal), az elsőbbséggel rendelkező kanyarodó főirányok könnyebb felismerhetősége érdekében.”

 Felhívjuk a Tisztelt Lakosok figyelmét, hogy a járdán való parkolás a KRESZ szabályainak megfelelően továbbra is tilos, az a járda padka mellett, az úttest szélén lehetséges.

Jobb Gyula

polgármester

error: Másolási jog letiltva!