Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, fejlesztése Kulcs településen

Kedvezményezett neve: Kulcs Községi Önkormányzat

A fejlesztés tárgya, célja: Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, fejlesztése Kulcs településen

A szerződött támogatás összege: 232 231 880 Ft

A projekt tartalmának bemutatása:

A Deák Ferenc utcában (hrsz. 3318, 3104) és a lecsatlakozó Hullám, Lejtő és Forrás utcákban a meglévő útburkolat felújítását, felszíni csapadékvíz elvezetését terveztük.

A Deák Ferenc és Hullám utcában a felszíni csapadékvíz elvezetéséhez a meglévő burkolatra 3 cm, AC-11 kiegyenlítő aszfalt réteget majd 4 cm, AC-11 kopóréteg terítünk. A burkolat kialakításánál 2 %-os egyoldali esést alakítunk ki, így biztosítva a vízelvezetést az útszél irányába. Az út szélén, egyoldalon kiemelt szegélyt építünk 12 cm kiemeléssel a kapubejáróknál 4 cm-es magassággal. Az út szélén összegyűjtött vizeket a lecsatlakozó utcákon keresztül a meglévő burkolt árokba vezetjük. Az út mindkét oldalán 50 cm-es szélességben zúzottkő padkát építünk. A Deák Ferenc utcában a burkolat felújítása és vízelvezetés kialakítása átlagosan 3,30 m szélességben, 1513 m hosszon épül.

A Forrás és a Lejtő utcában elbontásra kerül a meglévő betonaljzatból és betonlapokból épített út. A meglévő nyomvonalban megerősített alépítmény, zúzottkő ágyazat és 5 cm vastagságban AC-11 aszfalt kopóréteg épül. Az út szélén kiemelt szegély a másik oldalon „K” szegélyt építünk. A két utca burkolat felújítása és vízelvezetése átlagosan 3,0 m szélességű, 242 m hosszúságú.

A Kossuth és Dózsa utcákban a meglévő burkolt, nyílt árok javítását és a padka rendezését terveztük. Az árok több helyen sérült, a mederlapok cseréjét és a hézagok javítását el kell végezni. A meglévő padka a teljes szakaszon magasabb, mint az út széle, ezért a hatékony vízlevezetés érdekében a padkát gépi és kézi erővel le kell szedni, padkarendezést kell végezni átlagosan 1,0 m szélességben. A padkarendezés után 10 cm vastagságban max. 1,0 m szélességben padkát építünk a hatékony vízelvezetés érdekében. A javítási szakasz a Kossuth utca Sőtér sétány kereszteződésétől indul a Dózsa utcán keresztül az utca végén meglévő árokig összesen 1571 m.

A Dózsa György utcában a felszíni csapadékvíz elvezetéséhez a meglévő burkolatra 3 cm, AC-11 kiegyenlítő aszfalt réteget majd 4 cm, AC-11 kopóréteg terítünk. A burkolat kialakításánál 2 %-os egyoldali esést alakítunk ki, így biztosítva a vízelvezetést a meglévő burkolt, nyílt árok irányába. Az út szélén, egyoldalon „K” szegélyt építünk a kapubejárók figyelembe vételével. Az út mindkét oldalán 0,50 – 1,00 m-es szélességben zúzottkő padkát építünk. A Dózsa György utcában a burkolat felújítása és vízelvezetés kialakítása átlagosan 3,00 m szélességben, 951 m hosszon épül.

A vápás vízelvezető rendszerek kiépítésével a keletkező felszíni csapadékvizeket összegyűjtjük és a közeli árkokba, befogadókba vezetjük. Ezzel biztosítjuk a mélyebben fekvő ingatlanok beázás elleni védelmét.

A Deák, Forrás és Lejtő utcák szűk, keskeny kialakításúak. A felszíni vízelvezetéshez árok kiépítését nem lehet elvégezni, az út mellett már nincs elég hely. A föld alatti vezeték kiépítése a lösz talaj és a partfal csúszások miatt kockázatos lehet. A felszíni elvezetés szegély megvezetéssel biztonságosnak és egyszerűnek tűnik. A Kossuth utcában meglévő burkolt árok szakaszos javítását tervezzük, a Dózsa utca szakaszán a meglévő árok irányába vezetjük a felszíni vizeket.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-FE1-2022-00008

 

Lakossági tájékoztató (elolvasásához kattintson a linkre)

Sajtótájékoztató

Sajtóközlemény: Elkészült Kulcs település csapadékvíz-elvezető hálózatának felújítása

 

 

error: Másolási jog letiltva!